Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa fasolowa z pszenicą

 

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-6 łyżek oliwy
  • 75 g wędzonej słoniny
  • 35 g pszenicy
  • 1 por
  • 1 łodyga selera
  • 300 g białej suchej fasoli
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. Na połowie oliwy obsmażyć słoninę pokrojoną w kostkę, w trakcie dodając posiekaną cebulę, czosnek, seler oraz por.
    Całość wymieszać i dodać jeszcze pszenice, która powinna moczyć się w wodzie przez całą noc.
    Trzymać na ogniu ok. 5 minut.
    W między czasie ugotować fasolę w osolonej wodzie po czym 2/3 zmiksować na gładką masę i dodać do pozostałych  składników.
    Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze ok. 45 minut, w trackie dolewając odrobinę wody.
    Na 5 minut przed końcem gotowania dodać pozostałą fasolę.
    Przed podaniem skropić oliwą.

     

    Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Natalia Sz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *