Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa fasolowa z boczkiem

 

Składniki:

 

  • 150 g suszonej fasoli
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 1/4 l bulionu instant
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Fasolę namoczyć na 12 godz. Ugotować w tej samej wodzie, nie odcedzać. Marchewkę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Boczek wytopić na patelni, skwarki wyłowić. Na tłuszczu zrumienić cebulę i marchewkę. Czosnek obrać, poprzekrawać. Bulion wlać do garnka z fasolą. Dodać marchewkę, cebulę, przyprawić, gotować 20 minut. Zupę zmiksować lub przetrzeć, dodać czosnek i skwarki, ponownie zagotować. Przed podaniem posypać majerankiem.Można również zostawić trochę fasoli w całości i wrzucić ją na koniec do zupy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *