Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa czosnkowa na wywarze warzywnym

 

Składniki:

 

  • 8 ząbków czosnku
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • ¼ selera
  • 4 kromki chleba razowego
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • sól
  • biały pieprz

Sposób wykonania:
Do garnka z rozgrzanym masłem wrzucić starty na tarce seler oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Trzymać na małym ogniu kilka minut po czym wlać bulion.
Gotować kolejne kilka minut i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Do zupy można dodać również 2 łyżki śmietany.
Z kromek chleba podpiec grzanki, które pokroić w kostkę i posypać nimi zupę.
Przed podaniem posypać również posiekaną natkę pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *