Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa chrzanowa z kiełbasą i boczkiem

Składniki:

  • 300 g wędzonego boczku
  • 300 g kiełbasy
  • włoszczyzna
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łosik startego chrzanu
  • 1/2 l mleka
  • 6 jajek ugotowanych na twardo

Sposób wykonania:
Kiełbasę oraz boczek zalać 2 litrami wody i doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać obrną i pokrojoną włoszczyznę, ząbek czosnki, listek laurowy oraz sól do smaku.
Trzymać na małym ogniu około 1 golizny.
Po tym czasie usunąć warzywa, boczek pokroić w kostkę a kiełbasę w plasterki.
Następnie podgrzać mleko i wlać do zupy.
Dokładnie wymieszać i dodać chrzan, boczek oraz kiełbasę.
Na koniec do każdej porcji włożyć połówki ugotowanych jajek i posypać posiekaną natką pietruszki.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *