Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa cebulowa z razowcem

Składniki:

  • 5 dużych cebul
  • 2 kromki razowego chleba
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 żółtka
  • ½ szklanki śmietany 18%

    Sposób przyrządzenia:
    Miąższ z chleba pokroić w kostkę i podsmażyć na 1 łyżce masła. Włożyć do piekarnika, żeby grzanki się podsuszyły. Na drugiej łyżce masła udusić obraną i posiekaną cebulę, dodać grzanki, zalać 6 szklankami wody i gotować około 30 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przetrzeć przez sito, zagotować, doprawić do smaku gałką muszkatołową, sola i pieprzem. Żółtka roztrzepać ze śmietaną. Wymieszać trzepaczką z gorącą zupą.

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *