Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa cebulowa na zimowe dni

Składniki:

  • 6 dużych cebul
  • 20 dkg żółtego sera Gouda
  • 1 kostka masła
  • łyżki mąki
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 litr rosołu z kostki
  • ½ litra mleka
  • sól, pieprz do smaku
  • białe pieczywo /może być z kilku dni/

    Sposób przyrządzenia;
    Na połowie masła podsmażamy cebulę uprzednio pokrojoną w półplasterki, dodajemy oliwę. Kiedy cebula zmięknie, podprawiamy mąką i smażymy na złocisty kolor. Do dużego garnka przekładamy cebulę, zalewamy rosołem i mlekiem. Doprawiamy do smaku i gotujemy około 15 -20 minut. Gotową zupę nalewamy na talerz i posypujemy startym żółtym serem. Białe pieczywo kroimy w kosteczkę i na patelni na reszcie masła podsmażamy grzanki. Dodajemy do zupy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *