Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa Baszbarmak


Składniki:

    • 1 kg mięsa baraniego
    • makaron lasagne
    • 1,5 litra wody
    • 2 marchewki
    • 3 cebule
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Mięso umyć, ułożyć w rondlu, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia, dodać 1 obraną cebulę, pokrojoną w plastry marchew, gotować 2 godziny. W międzyczasie ugotować płaty makaronu lasagne wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą, obsączyć. Używając noża lub radełka pokroić makaron w duże romby. Miękką baraninę, cebulę i marchew wyjąć, mięso ,podzielić na porcje, włożyć ponownie do wywaru, wywar przyprawić, dodać pozostałe cebule pokrojone w piórka, gotować jeszcze 10 minut. Podawać nakładając na talerz porcję mięsa i makaron, posypać zieleniną. W Kazachstanie oczywiście makaron wykonuje się w domu.

2 comments for “Zupa Baszbarmak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *