Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zrazy z łososia

Składniki:

  • 5 płatów wędzonego łososia
  • 2 jajka
  • Mały kawałek żółtego sera
  • Majonez
  • Żelatyna
  • Kostka rosołowa
  • Papryka kolorowa
  • Szczypior
  • Przyprawy


Sposób przyrządzenia:

Na rozłożony płat łososia ułożyć najpierw starty ser, a na niego mieszankę jajeczną. Całość zawinąć w roladki i ułożyć na półmisku (musi być dość głęboki) i obsypać pokrojoną w kostkę, kolorową papryką. Przyozdobić wg uznania np. koperkiem i lionką. Przygotować wywar z rosołku drobiowego, dodając do niego zalecaną na opakowaniu ilość żelatyny spożywczej i odstawić do wystygnięcia. Przecedzić wywar przez sitko. Kiedy rosołek zaczyna tężeć zalać nasze roladki tak, aby nie były całe w galarecie, ale żeby galareta pozostała także na wystających częściach zrazików, (co zapobiegnie zasychaniu mięsa ryby).
„Zrazy łososiowe w galarecie” to jeden z przebojów mojego stołu. Kuszą wyglądem i zachwycają smakiem. Łączą tradycyjne faszerowane jaja z nowoczesną forma podawania serów i ryb. Bardzo polecam, jako zimną przystawkę.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Milena Białek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *