Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zrazy wołowe zawijane

Składniki:

    • 5 zrazów wołowych
    • kwaszone ogórki
    • cebule
    • 5 plastrów wędzonego boczku
    • sól, pieprz 
    • smalec
    • 1 łyżka mąki
    • 3 łyżki śmietany

    Sposób przyrządzenia:
    Mięso rozbić na płaty, posypać pieprzem i solą, ogórki pokroić wzdłuż, cebulę obrać przekroić wzdłuż, rozdzielić na pojedyncze płatki. Na mięsie układać plastry boczku, ogórka i cebuli, zwinąć, związać białą bawełnianą nitką. Obsmażyć na smalcu, ułożyć w rondlu, podlać wodą, wrzucić pieprz  i liść laurowy, posolić. Na pozostałym że smażenia tłuszczu przyrumienić pokrojoną cebulę, dodać do duszących się zrazów. Dusić aż mięso będzie miękkie, zrazy wyjąć, sos zagęścić mąką wymieszaną ze śmietaną, dokładnie wymieszać.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *