Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zrazy po kasztelańsku

Składniki:

  • wołowina 1 kg
  • smalec 6 dag
  • masło 2 dag
  • mąka 1 dag
  • śmietana 100 ml*
  • cebula 2 sztuki
  • suszone grzyby 5 sztuk
  • chleb razowy
  • sól
  • pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Grzyby należy umyć, a następnie namoczyć w szklance przegotowanej wody,
    po czym ugotować je i pokroić w grube plasterki. Cebulkę po obraniu
    należy posiekać, zarumienić na maśle, połączyć z grzybkami i doprawić do
    smaku solą oraz pieprzem. Chleb należy pokroić w kosteczkę. Mięso po
    umyciu i osuszeniu należy pokroić w plastry, zbić tłuczkiem, jak na
    kotlety. Na plastrach należy ułożyć kostki chleba, grzyby i cebulę.
    Mięso należy zwinąć, posypać solą i mąką i usmażyć na smalcu. Przełożyć
    je do rondla, zalać wywarem z grzybów i dusić do miękkości, doprawić do
    smaku solą i pieprzem, dodać śmietanę.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *