Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zrazy Gdańskie

Składniki:


• 50-60 dag schabu karkowego
• 0.5 szklanki wywaru mięsno-warzywnego
• 0.5 szklanki śmietany
• natka pietruszki
• tłuszcz (olej, smalec)
• sól, pieprz
• suszona włoszczyzna
• tymianek

Sposób przyrządzenia:
Wyjąć kość, pokroić mięso na plastry, rozbić je, posolić, oprószyć pieprzem. Na środek każdego plastra nałożyć trochę siekanej natki z pietruszki. Zrazy zwinąć, obtoczyć w mące, obsmażyć tak aby były rumiane na gorącym tłuszczu, przełożyć do rondla, podlać wywarem, dodać suszoną włoszczyznę i odrobinę tymianku. Dusić do miękkości na małym ogniu (30-40 minut). Dodać śmietanę roztrzepaną w kubku z niepełną łyżeczką mąki i wywarem, zagotować. Przyprawić do smaku pieprzem i przyprawą. Najlepiej smakują z kaszą jęczmienną lub gryczaną , jaką kto lubi.

Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *