Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Złociste paszteciki*

Składniki:
Ciasto:

  • 25 dag mąki
  • 2 dag drożdży
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • 1 żółtko
  • 2 płaskie łyżeczki tłuszczu

Nadzienie:

  • 75 dag kwaszonej kapusty
  • 2 dag suszonych grzybów
  • 1 średnia cebula
  • 1 czubata łyżka tłuszczu
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Przygotować nadzienie: grzyby umyć, przełożyć do garnka i ugotować w niewielkiej ilości wody. Odcedzić ( wywaru nie wylewać ) i drobno posiekać. Kapustę i cebulę drobno pokroić, przełożyć do garnka, zalać wywarem z grzybów, dodać tłuszcz i dusić tak długo, aż wywar całkowicie odparuje. Wymieszać z grzybami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Drożdże utrzeć z cukrem, łyżką mąki i 3 łyżki ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę mąki, jajko, żółtko i pozostałe mleko. Osolić i zagnieść. Powoli wlewać rozpuszczony tłuszcz, wyrabiać. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować do grubości 1cm. Wykroić kwadraty o boku 7cm. Wkładać odrobinę farszu i dokładnie zaklejać. Piec w piekarniku, do chwili gdy sie zarumienią. Po wierzchu przed pieczeniem można posmarować paszteciki żółtkiem po wierzchu- wówczas po upieczeniu będą ładnie błyszczeć.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Olga Szałata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *