Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Złociste kotlety grzybowe

 

Składniki:

  • ½ kg kurek
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 sucha bułka
  • 1 szkl mleka
  • 1 cebula
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Oczyszczone kurki zalać niewielką ilością wody.
    Wrzucić kostkę rosołową i gotować do miękkości około 10 minut.
    Po tym czasie odcedzić grzyby i drobno pokroić.
    Natomiast w pozostałym wywarze namoczyć bułkę.
    Odcisnąć ją z nadmiaru płynu i dodać do grzybów.
    Na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekaną cebulę.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i również przełożyć do grzybów.
    Wbić do masy jajko i doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem
    Całość dokładnie wymieszać i z powstałej masy uformować małe kotlety.
    Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *