Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziołowe grillowane żeberka

 

Składniki:

  • 1 ½  kg żeberek
  • 1 główka czosnku
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka ziół /papryka, majeranek, tymianek, rozmaryn/
  • 1 łyżka granulowanego czosnku
  • szczypta kminku
  • sól, pieprz do smaku
  • ½ szklanki płynnego miodu
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • ¼ szklanki ginu
  • ¼ szklanki sosu sojowego

 

 

 

Sposób przyrządzenia:
Żeberka umyć, ugotować w osolonej wodzie około ½ godziny. Wystudzić. Przygotować marynatę. Miód, mąka, zioła, gin, sos sojowy, olej, ocet i zmiażdżony czosnek dokładnie wymieszać. Posmarować żeberka i odstawić do lodówki na godzinę. Żeberka posmarować marynatą, oprószyć jeszcze solą czosnkową wg uznania. Ułożyć na rozgrzanym ruszcie i piec po 15 minut z każdej strony. Podawać z sałatą.

Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *