Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zimowa zupa jarzynowa

 

Składniki:

 

  • ząbek czosnku
  • cebula
  • łyżka masła
  • 6 szkl bulionu z kury
  • 3 czerwone ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • cukinia
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki zimnej wody

Sposób wykonania:
Na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekany czosnek i cebulę.
Wówczas wlać bulion i wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę, posiekany seler, marchewkę i cukinię pokrojoną w plasterki.
Doprowadzić całość do wrzenia i gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości ziemniaków.
Następnie dodać posiekany koperek oraz natkę pietruszki.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i na koniec dodać mąkę wymieszaną z wodą.
Gotować jeszcze chwilę do zgęstnienia zupy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *