Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zimowa sałatka z fasolki

Składniki:

  • 1 pęczek rukwi wodnej
  • 2 główki cykorii
  • 1 czerwona cebula
  • 250 g zielonej fasoli szparagowej

Sos:

  • 1/3 szkl octu balsamicznego
  • 1/3 szkl oleju roślinnego
  • 1/3 szkl oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 125 g sera roquefort
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Oczyszczoną cykorię przekroić  w poprzek na 3 części, cebulę na krążki, rukiew na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
Następnie w osolonej wodzie gotować fasolkę pokrojoną na mniejsze kawałki (około 5minut) po czym przełożyć do pozostałych składników.
Oliwę wymieszać  z olejem, octem oraz posiekanym szczypiorkiem.
Na koniec dodać do sosu pokruszony ser i doprawić do smaku solą oraz pieprzem i polać sałatkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *