Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zimowa sałatka z bakłażanów i pomidorów w oliwie

Składniki:

    • 5 bakłażanów
    • 10 cebul
    • 10 papryk
    • 10 średnich pomidorów
    • 2 łyżki soli
    • ½ szklanki octu 3%
    • 10 dkg cukru
    • oliwa


    Sposób przyrządzenia:
    Bakłażany i pozostałe składniki sałatki umyć, osuszyć i oczyścić. Bakłażany pokroić w plastry, posolić, odstawić na 30 minut w taki sposób aby wytwarzający się sok obciekał. Pozostałe składniki podobnie jak bakłażany pokroić w plastry, wymieszać, skropić octem i dodać cukier, ponownie wymieszać delikatnie.  W dużym rondlu rozgrzać olej, dodać wymieszane składniki sałatki i podgrzewać 20 minut. Gorące przekładać do ,sterylnych słoi, szczelnie zamykać. Tak przygotowana sałatka nie wymaga pasteryzacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *