Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaki zapiekane z serem brie

Składniki:

  • 8 dużych ziemniaków w łupinach
  • 3 opakowania sera brie 125 g
  • 8 plastrów bekonu lub boczku
  • pęczek młodej cebulki ze szczypiorkiem
  • pieprz
  • rozmaryn


Przygotowanie:

Umyte ziemniaki w łupinach zawinąć w folię aluminiową. Piec w piecu w temperaturze 180°C przez około 45 min. Wyjąć z folii, ostudzić, przekroić na pół i delikatnie wydrążyć. Drobno pokrojoną cebulę i boczek (lub bekon) podsmażyć na patelni, aż boczek będzie chrupiący. Plastry chrupiącego boczku, cebulę oraz pokrojony w plastry Brie przełożyć do wydrążonych ziemniaków. Doprawić pieprzem i posypać rozmarynem. Zapiekać w piekarniku przez około 5 minut w temperaturze 200°C do momentu, aż ser się rozpuści. Podawać ciepłe posypane pokrojonym szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *