Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaki zapiekane z serem

 

Składniki:

  • 1 ½ kg ziemniaków
  • 1 ½ szklanki śmietany
  • 10 dkg masła
  • 35 dkg żółtego ostrego utartego sera
  • ½ szklanki posiekanej zielonej pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

 

 

Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki ugotować w łupinach, odcedzić, obrać, przecisnąć przez praskę. Przygotować żaroodporne natłuszczone naczynie. Masę ziemniaczaną rozetrzeć z masłem i połową śmietany, wyłożyć na półmisek, polać pozostałą śmietaną i posypać startym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, lekko zrumienić. Posypać zieloną pietruszką. Podawać jako dodatek do surówek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *