Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaki z patelni z serem comté

Składniki:


  • 250 g bekonu
  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g cebuli
  • 1łyżeczka kminku
  • pieprz czarny świeżo zmielony
  • 6 łyżek alzackiego białego wina
  • 250 g sera comté
  • 1/2 pęczku szczypiorku
  • 1/2 pęczka pietruszki


Przygotowanie:
Bekon pokroić w drobną kostkę i na małym ogniu na patelni o grubym dnie powoli topić. W międzyczasie obrać ziemniaki i pokroić na plastry o grubości 3 mm. Obrać cebule i grubo posiekać. Skwarki i stopiony tłuszcz odlać z patelni, pozostawiając około 2 łyżek tłuszczu. Partiami nakładać do patelni warstwę ziemniaków i cebuli, posypując za każdym razem ziemniaki kminkiem a cebulę pieprzem. Każdą warstwę polewać odrobiną tłuszczu i posypywać skwarkami. Górną warstwę powinny stanowić ziemniaki. Całość polać winem. Przykryć szczelnie patelnię i dusić ziemniaki na średnim ogniu około 45 minut. Od czasu do czasu wstrząsnąć patelnią lub zawartość patelni przewracać. Ser pokroić w plastry grubości 3 mm i obłożyć nimi dokładnie ziemniaki. Pod przykryciem trzymać około 3 minut. Szczypiorek pokroić, pietruszkę posiekać grubo. Posypać nimi zapieczone ziemniaki i natychmiast podawać do stołu. Podawać z sałatą polaną lekkim sosem winegret.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *