Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaki z bekonem pieczone w folii

Składniki:

  • 8 ziemniaków
  • 20 dkg bekonu lub boczku w plastrach
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Ziemniaki możemy piec w mundurkach lub obrane. Jeśli pieczemy bez obierania należy je dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć, głęboko ponacinać w poprzek. W nacięcia wkładamy odpowiednio duże plastry bekonu. Ziemniaki przyprawiamy, zraszamy olejem, do każdej porcji dodajemy odrobinę posiekanego czosnku i zawijamy porcje w folię aluminiową. Analogicznie postępujemy z obranymi ziemniakami. Tak przygotowane ziemniaki pieczemy w piekarniku przez około 40 minut.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *