Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaki w wersji wegetariańskiej

 

Składniki:

  • 1 ½ kg ziemniaków
  • 5 jajek
  • 4 duże cebule
  • 1 ½ szklanki bulionu grzybowego
  • 3-4 łyżki oliwy oliwek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka posiekanej zieleniny/szczypiorek, natka pietruszki, kolendra, tymianek, koperek/
  • sól, pieprz do smaku
  • słodka mielona papryka

 

 

Sposób przyrządzenia:
Cebulę obrać, pokroić na drobniutko i zeszklić na oliwie. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić na plastry i oprószyć przyprawami, dodać do cebuli i zalać bulionem grzybowym, tak by ziemniaki były ledwo przykryte. Dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, posypać ziemniaki. Jajka umyć, wbić  do miseczki i ubić jak na omlet, dodać szczyptę przypraw i zalewę z  ziemniaków, zalać ziemniaki, dusić kilka minut dopóki jajka się nie zetną.  Podawać z ulubioną sezonową surówką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *