Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaki pieczone z kurczakiem

Składniki:

  • 4 udka lub 8 podudzi z kurczaka
  • 8 średnich pokrojonych w plastry ziemniaków
  • 1 czerwona cebula
  • 5 dkg margaryny
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz
  • ocet winny


Sposób przyrządzenia:

Umyte mięso zalać wodą z octem  (2:1) odstawić na 1 godzinę. Ocet można zastąpić sokiem z cytryny. Ziemniaki obrać, umyć, obsuszyć, pokroić w grube plastry. Cebulę obrać, pokroić w pół plastry. Kurczaka wyjąc z zalewy, opłukać, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym ułożyć wszystkie składniki dania, przyprawić ziemniaki i cebulę, rozłożyć na nich wiórki margaryny. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez 40 minut. W czasie pieczenia obracać składniki i zraszać odrobiną wody aby danie nie było zbyt suche. Podawać na goraco.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *