Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaki i botwina

Składniki:

  • 1 kg botwiny
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki suszonej papryki
  • słoik sosu pomidorowego
  • łyżeczka bazylii
  • ½ łyżeczki oregano
  • sól
  • pieprz
  • starty parmezan

Sposób wykonania:
Botwinę posiekać, zalać woda i gotować około 8 minut po czym odcedzić i odstawić na bok.
Następnie ziemniaki pokrojone w kostkę zalać wrzątkiem i gotować do miękkości.
Również je odcedzić i odstawić na bok.
W między czasie na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekany czosnek i płatki papryki.
Wówczas dodać sos pomidorowy, bazylię oraz oregano.
Trzymać na ogniu około 5 minut.
Po tym czasie wrzucić botwinę oraz ziemniaki i dusić pod przykryciem około 8 minut.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Przed podaniem posypać posiekanym parmezanem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *