Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaki faszerowane zapiekane w śmietanie

Składniki:

  • 10 dużych ziemniaków
  • 1 szkl. śmietany
  • natka pietruszki

    Farsz:

  • miąższ z ziemniaków
  • 3 filety śledziowe
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach po czym je odcedzić, obrać i wydrążyć środki.
    Następnie wydrążony miąższ zemleć z filetami śledziowymi oraz cebulą.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem po czym wymieszać z jajkami i śmietaną.
    Powstałym nadzieniem napełnić ziemniaki.
    Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym i zalać je śmietaną.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut.
    Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *