Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaczany omlet Ryśka

Pyszny, bardzo syty omlet z ziemniakami pomysłu Ryśka. Do jego wykonania będziesz potrzebować: ziemniaków, jajek, mleka i cebuli. 
 

Składniki:

  • ½ kg ziemniaków
  • 4 jajka
  • 50 ml mleka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku 
  • ½ szkl oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
    Obraną cebule również pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę.
    Razem wrzucić na patelnie z rozgrzaną oliwą z oliwek.
    Trzymać na małym ogniu do miękkości ziemniaków.
    Następnie do mleka wbić jajka i razem roztrzepać.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Gdy ziemniaki się zarumienią wlać do nich jajeczną masę.
    Podwadzając brzegi smażyć, aż jajka się zetną.
    Wówczas przewrócić omlet na drugą stronę i jeszcze chwilę potrzymać na ogniu.
     

Liczba porcji: 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *