Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaczany krem Poli

Dla miłośników gęstych zup. Zbiór znakomitych przepisów. Ziemniaczany krem Poli. Do wykonania tego przepisu będziesz potrzebować: ziemniaków, cebuli, masła oraz aromatycznych przypraw. 
 

Składniki:

  • 60 dag ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1,5 l bulionu
  • po 1/4 łyżeczki: tymianku, majeranku, rozmarynu, gałki muszkatołowej
  • ½ szkl śmietany 
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Bulion wlać do garnka.
    Dodać do niego ziele angielskie oraz listki laurowe.
    Zagotować na małym ogniu.
    W między czasie obrać ziemniaki i pokroić je w kostkę.
    Wrzucić je do gotującego się bulionu.
    Trzymać na ogniu około 30 minut.
    W między czasie obrać cebulę i posiekać.
    Wrzucić ją na patelnie z rozgrzanym masłem i zeszklić ją.
    Wrzucić ja do garnka pod koniec gotowania.
    Trzymać jeszcze chwilę na ogniu.
    Dodać zioła do smaku oraz sól i pieprz.
    Zdjąć garnek z ognia i zmiksować całość na gładki krem.
    Zaprawić go śmietaną
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *