Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaczano-paprykowy przysmak z czosnkową nutą Iwony

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 por / biała część/
  • 25 dkg czosnkowej kiełbasy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:

    Ziemniaki umyć, obrać , pokroić w cząstki. Papryki umyć, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki. Czosnek obrać, pokroić w kosteczkę, kiełbasę czosnkową obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Na mocno rozgrzanym tłuszczu smażyć pokrojone w plastry ziemniaki, około 20 minut, osączyć z tłuszczu. Na patelnię wrzucić por pokrojony w plastry, kawałki papryki i czosnkową kiełbasę, smaży  około 5-10 minut, dodać natkę pietruszki i 3-4 łyżki wody, wymieszać, dodać usmażone ziemniaki, podgrzać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać zaraz po przyrządzeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *