Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaczane placki zapiekane z żółtym serem Iwony

Składniki:

  • 80 dkg ziemniaków
  • 3 jajka
  • 1 duża cebula
  • sok z cytryny
  • 3-4 łyżki mąki
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta cukru
  • 3 średnie jabłka
  • sałata radicchio
  • 2 łyżki  oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • 25 dkg żółtego sera gouda
  • olej


    Sposób przyrządzenia:

    Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, lekko odcisnąć. Cebulę zetrzeć na tarce, połączyć z ziemniakami, dodać  jajka, dosypać mąki i dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem .Na dobrze rozgrzanym tłuszczu smażyć placki na złocisty kolor, osączyć na papierowym ręczniku z tłuszczu. Żółty ser pokroić w plastry, przełożyć nim placki, układając po 4 wieżyczki, zapiekać w piekarniku o temperaturze 180 stopni C, aż ser zacznie się topić. Obrane jabłka pokroić w słupki, skropić sokiem z cytryny, liście sałaty porwać na mniejsze kawałki, wymieszać z jabłkami i orzechami. Ocet wymieszać dokładnie z solą, cukrem  i pieprzem, podczas ucierania dodać oliwę. Sosem skropić sałatę, podawać z gorącymi plackami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *