Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaczane paluszki z kminkiem

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków
  • 3 szklanki mąki
  • 8 łyżek bryndzy
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżka kminku
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól

    Sposób przyrządzenia:
    Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach, dodać bryndzę, masło, mąkę, oraz sodę i sól do smaku. Zagnieść ciasto, rozwałkować na placek około 1 centymetra. Nożem kroić paluszki około 8 cm. Każdy posmarować białkiem i posypać kminkiem. Paluszki ułożyć na posmarowanej tłuszczem blaszce i piec w nagrzanym piekarniku do uzyskania złocistego koloru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *