Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaczane kopytka z makiem Iwony

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 15 dkg kaszy manny
  • 35 dkg mąki pszennej
  • 15 dkg cukru pudru
  • 20 dkg masła
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 25 dkg masy makowej  z puszki

    Sposób przyrządzenia:

    Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, odcedzić, wystudzić, obrać przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, kaszę, jajka, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto, na chwilę odstawić. Z ciasta uformować wałeczki, uformować dłońmi i pokroić na kawałki, oprószyć  mąką, Ugotować w osolonym wrzątku, gotować 4-5 minut, wyjąć łyżką cedzakową, osączyć, przełożyć na talerze. Posypać masą makową, polać stopionym masłem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *