Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaczana zapiekanka ze słoniną

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 25 dag słoniny
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • tłuszcz
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Posiekaną cebule oraz czosnek przesmażyć razem z pokrojoną słoniną.
    W między czasie obrane ziemniaki zetrzeć na tarce po czym wbić do nich jajka, dodać mąkę, cebulkę ze skwarki oraz sól i pieprz do smaku.
    Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do brytfanny wysmarowanej tłuszczem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 1,5 godziny.
    Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę aby góra się zarumieniła.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *