Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaczana zapiekanka Ilony

Składniki:

  • ziemniaki 10 sztuk
  • boczek 20 dag
  • cebula 2 sztuki
  • ser żółty 15 dag
  • wegeta
  • sól
  • pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Ziemniaki należy umyć, obrać ze skórki, a następnie ugotować w osolonej
    wodzie, po ugotowaniu należy pokroić je w plasterki. Boczek należy
    pokroić w kostkę i usmażyć na patelni. Cebulę należy pokroić w
    półplasterki i zeszklić na tłuszczu. Ser żółty należy zetrzeć na tarce o
    grubych oczkach. Do naczynia żaroodpornego należy włożyć pokrojone
    plasterki ziemniaków, posypać je solą, pieprzem i Vegetą, na ziemniaki
    należy położyć cebulę i boczek, wszystko posypać startym serem żółtym.
    Zapiekankę należy wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180
    stopni.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *