Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaczana zapiekanka emigranta

Składniki:

    • 4 duże ugotowane w mundurkach ziemniaki
    • 50 dkg pikantnej kiełbasy
    • 1 grubo pokrojona cebula
    • 2 łyżki oliwy
    • sól, pieprz, papryka

    Jajka z wody:

    Składniki:

      • 2 lub 4 jajka
      • 1 łyżka octu
      • 3 szklanki wody


      Sposób przyrządzenia:
      Zacznę od sposobu gotowania ziemniaków. Wyszorowane szczoteczką ziemniaki zalewam wodą, doprowadzam do wrzenia i po 20 minutach gotowania odstawiam aby wystygły w wodzie w której się gotowały. Dzięki temu zabiegowi ziemniaki nie będą się rozpadały podczas smażenia.
      Ziemniaki obieram ze skórki i kroję w plastry lub grubą kostkę. Na dużej patelni rozgrzewam oliwę, dodaję ziemniaki i dokładnie je obrumieniam. Do tak przygotowanych ziemniaków dodaję cebulę i pokrojoną w grubą kostkę kiełbasę i powoli smarze przez około 15 minut, delikatnie mieszając. Po 10 minutach zapiekankę przyprawiamy. Pora na przygotowanie jajek. Wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ocet i powoli wlewamy pojedynczo jajka. Woda musi wrzeć powolutku. Jajka gotujemy około 4 minut. Ziemniaki wykładamy na dwa talerze i łyżką cedzakową wyjmujemy jajka dając 1 lub dwa na porcję. Na zakończenie przyprawiamy jajka i po dodaniu zielonych akcentów podajemy zapiekankę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *