Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemianki zapiekane ze śmietaną

Składniki:

  • 600-800 g ziemniaków
  • ½ cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 1 ½ szkl. śmietany
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 2 łyżki tartej bułki
  • Sól

Sposób wykonania:

  1. Obrane ziemniaki zalać osoloną wodą i ugotować po czym je odcedzić i pokroić w plasterki.
    W między czasie posiekać cebule i podsmażyć ja na rozgrzanym maśle, wówczas wymieszać z ziemniakami.
    Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać śmietaną wymieszaną z żółtkami.
    Na koniec posypać startym serem oraz tartą bułką i polać masłem.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiec.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *