Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zielona zapiekanka z brukselką

Składniki:

  • 1 kg ugotowanej brukselki
  • 1 marchewka
  • 35 dkg drobiowej wędliny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 20 dkg startego żółtego sera Gouda
  • sól, pieprz do smaku
  • masło, bułka tarta do foremki

    Sposób przyrządzenia:
    Marchewkę umyć, obrać i pokroić w plasterki. Wędlinę pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać masło, zasmażyć mąkę, wlać mleko i doprowadzić do wrzenia. Odstawić do wystygnięcia, wbić jajko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i posypać tartą bułką, ułożyć brukselkę, wędlinę i marchewkę. Wierzch zalać uprzednio przygotowanym sosem i posypać startym żółtym serem . Zapiec w piekarniku 20 minut w temperaturze 200 stopni C.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *