Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zielona sałatka wiosenna

Zielona sałatka wiosenna Podaję przepis na sałatkę z tzw. "zieleniny", która oprócz niewątpliwych walorów smakowych ma także działanie wręcz magicznie dobroczynne dla wątroby, korzystnie wpływa na trawienie, dodaje nam też urody i wigoru.

Składniki:
Sałatkę można przygotować z niemal wszystkiego w miesiącach wiosennych. Mogą to być młode listki mniszka lekarskiego zwanego popularnie mleczem, młode listki pokrzywy, które trzeba sparzyć wrzątkiem zanim się je pokroi, nać pietruszki, szczypiorek i różne sałaty. Dodatkowo potrzebna nam będzie rzodkiewka, czosnek, oliwa, ocet jabłkowy, sok z cytryny, sól i pieprz.

Sposób przyrządzenia:

Zieleninę" drobno kroimy (pokrzywę trzeba najpierw sparzyć wrzątkiem), rzodkiewkę kroimy w talarki lub kostkę, solimy i pieprzymy, mieszamy. Dodajemy oliwę i rozgnieciony czosnek, doprawiamy octem jabłkowym i sokiem z cytryny i zostawiamy na ok. 15 min aż się "przegryzie". Najlepiej jeść na samym początku przed głównym daniem jako "rozrusznik" dla naszych soków trawiennych. A zieleninę najlepiej stosować z ekologicznego ogródka, w uprawie którego pomogą nam preparaty EM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *