Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żel czosnkowy

Składniki:

    • ½ szklanki posiekanego czosnku
    • 2 szklanki białego octu winnego
    • 3 szklanki wody
    • środek żelujący
    • 5,5 szklanki cukru
    • ¼ łyżeczki oleju
    • 3 krople zielonego barwnika spożywczego


    Sposób przyrządzenia:

    W rondlu doprowadzić do wrzenia ocet, dodać czosnek, gotować na wolnym ogniu 15 minut. Przelać do szklanej miski, odstawić na 24 godziny. Mieszankę przecedzić, wyciskając czosnek. Do octu dodać 3 szklanki wody, środek żelujący w ilości zalecanej przez producenta, doprowadzić do wrzenia, dodać cukier, olej, gotować 2 minuty usuwając wytwarzającą się pianę. Dodać barwnik spożywczy, wymieszać. Gorącym wywarem napełniać sterylne słoiczki, szczelnie zamknąć.  Pasteryzować 5 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *