Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka z grilla w jeżynowej glazurze

Składniki:

  • 2 kg grubych żeberek wieprzowych
  • sól

Glazura:

  • 1.5 szklanki jeżyn
  • ½ szklanki keczupu
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 1 łyżeczka sosu chili
  • ½ łyżeczki pieprzu mielonego


Sposób przyrządzenia:

Składniki sosu zmiksować, przelać do rondla, doprowadzić do wrzenia, gotować mieszając 3 minuty. Żeberka umyć, osuszyć, przyprawić solą. Piec na mocno rozgrzanym grillu 10 minut, odwrócić i opieczoną stronę posmarować przygotowanym sosem. Po 10 minutach ponownie obrócić i opieczoną stronę posmarować sosem. Piec w sumie 40 do 50 minut powtarzając cyklicznie czynność smarowania sosem. Podawać natychmiast po przyrządzeniu pokrojone na porcje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *