Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka wołowe po koreańsku

Składniki:

  • 1 kg żeberek wołowych
  • 10 dkg pieczarek
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka zielonego marynowanego pieprzu
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Kupując żeberka poprośmy aby pocięto je na odpowiednie porcje. Umyte dokładnie mięso zalać w garnku wodą, doprowadzić do wrzenia, posolić i gotować na małym ogniu około 1,5 godziny. Cebulę i czosnek obrać, pokroić i razem z pokrojonymi pieczarkami, solą i zielonym pieprzem dodać do gotującego się mięsa. Gotować jeszcze 30 minut. Mięso wyjąć, odstawić w ciepłe miejsce. Do wywaru dodać sos sojowy i cukier gotować aż się zredukuje do odpowiedniej objętości. Przyprawić do smaku. Gorące mięso ułożyć na półmisku, polać sosem, posypać posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *