Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka w pikantnym pomarańczowym sosie

 

Składniki:

 

  • 2 kg żeberek
  • duży słoiczek dżemu pomarańczowego
  • 1 pikantny keczup
  • 2 duże cebule
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki tymianku
  • łyżeczka rozmarynu
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 duże pomarańcze
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na porcje z 2 kostkami, obsmażyć na rozgrzanym oleju. Cebule obrać, pokroić w kostkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula i czosnek się zeszkli dodać tymianek i rozmaryn, dżem pomarańczowy i keczup. Wymieszać, zagotować, połączyć z żeberkami. Żeberka wyjąć, schłodzić w lodówce. W naczyniu żaroodpornym ułożyć żeberka, obłożyć plastrami pomarańczy i podlać uprzednio przygotowanym sosem pomarańczowym. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni C około 2 godziny. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i ulubioną sezonową surówką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *