Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka w ostrym sosie pomidorowo-paprykowym

Składniki;

  • 2 kg żeberek wieprzowych
  • 1 łyżeczka pstrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa
  • szczypta bazylii
  • szczypta oregano

Sos
Składniki:

  • 2 czerwone papryki
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 6 ząbków czosnku
  • mała puszka przecieru pomidorowego
  • ½ litra śmietany 18%
  • zioła/ oregano, rozmaryn, bazylia/
  • sól, pieprz do smaku
  • 2  średnie cebule

Sposób wykonania:
Żeberka umyć, osuszyć, podzielić na porcje z 2 kostkami. Doprawić przyprawami i smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. W garnku rozgrzać 4 łyżki oliwy, włożyć pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć około 5-10 minut. Dodać umyte, pokrojone w kostkę pomidory, przecier pomidorowy i szklankę wody. Wymieszać i gotować 15 minut, zmiksować. Dodać śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować jeszcze 5 minut. Doskonale smakuje z wyprażoną kaszą jęczmienną i ulubioną sezonową surówką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *