Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka w miodowo-ziołowej polewie

Składniki:

  • 2 ½ kg żeberek wieprzowych
  • 1 łyżka posiekanego rozmarynu
  • 1 łyżka posiekanego oregano
  • ½ łyżki posiekanego tymianku
  • 120 ml jasnego octu winnego
  • 100 ml płynnego miodu
  • 250 ml ketchupu
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:

    1. Natrzeć żeberka tymiankiem, oregano, rozmarynem, solą oraz pieprzem.
      Skropić je jeszcze octem winnym i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
      Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec ok. 1 godziny.
      W między czasie na małym ogniu rozpuścić miód po czym dodać do niego ketchup i tą mieszaniną posmarować żeberka na 5 minut przed końcem pieczenia.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *