Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka w miodowej marynacie Pauliny

Masz dziś ochotę na pyszne, soczyste żeberka? Wypróbuj przepis Pauliny. Do ich wykonania będziesz potrzebować: miodu, oliwy z oliwek, musztardy i czosnku. 
 

Składniki:

  • 1 kg żeberek 
  • 3 łyżki miodu
  • 6 ząbków czosnku
  • 1,5 łyżki majeranku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka musztardy
  • 150 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 100 ml oliwy
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Żeberka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie do miski przełożyć mięso, oliwę z oliwek i czerwone wino.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Wówczas dodać jeszcze musztardę, słodką paprykę, majeranek oraz obrane ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
    Ponownie wymieszać i na koniec doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
    Do powstałej marynaty włożyć żeberka.
    Wstawić je do lodówki na całą noc.
    Następnego dnia razem z marynatą przełożyć je do rękawa do pieczenia.
    Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1 godziny.
    Pod koniec pieczenia rozciąć rękawa, aby żeberka ładnie się zarumieniły.
     
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *