Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka przepisu Eweliny

A teraz przepis dla miłośników grillowania. Czyli soczyste żeberka pomysłu Eweliny. Do wykonania tego przepisu oprócz żeberek potrzebujesz: piwa, czosnku, musztardy, tymianku i rozmarynu. 
 

Składniki:

  • ½ kg żeberek wieprzowych 
  • 1, 5 szkl jasnego piwa
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki ostrej musztardy
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Żeberka dokładnie oczyścić i podzielić na mniejsze porcję.
    Następnie do miseczki wlać piwo.
    Dodać do niego musztardę i razem wymieszać.
    Wówczas dodać obrane ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
    Dodać jeszcze rozmaryn, tymianek i liść laurowy.
    Całość przemieszać i na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Dio powstałej marynaty włożyć żeberka.
    Wstawić do lodówki na całą noc.
    Następnego dnia odsączyć mięso z nadiru marynaty.
    Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto z obu stron.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *