Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka przepisu babci Krysi

Wypróbuj przepis na soczyste żeberka przepisu Krysi. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: ketchupu, miodu, czosnku i sosu sojowego. 
 

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 125 ml ketchupu 
  • 2 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 i 1/2 łyżeczki musztardy 
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku
  • sól 
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Żeberka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. 
    Dodać do niego oliwę z oliwek, ocet balsamiczny oraz musztardę.
    Całość wymieszać i dodać jeszcze miód oraz ketchup.
    Ponownie wymieszać i doprawić do smaku chili, solą i pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć żeberka.
    Marynować około 2-3 godzin.
    Po ty, czasie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1,5 godziny.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *