Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka przepisu Aleksandra

A teraz przepis na pyszne, soczyste żeberka przepisu Aleksandra. Do wykonania tego przepisu oprócz żeberek potrzebujesz: cebuli, czosnku, miodu i oliwy z oliwek. 
 

Składniki:

  • ½ kg żeberek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 4 łyżki miodu 
  • 2 łyżki musztardy 
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Żeberka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie do miski przełożyć musztardę, ketchup, oliwę z oliwek oraz miód.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Wówczas dodać obraną cebulę pokrojoną w krążki.
    Dodać jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Wrzucić majeranek oraz słodką i ostrą paprykę.
    Dokładnie wymieszać i na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć żeberka.
    Odstawić je na około 3  godziny.
    Im dłużej będą się marynować tym lepiej.
    Po tym czasie żeberka delikatni obsmażyć na rozgrzanej patelni.
    Następnie przełożyć je do naczynia żaroodpornego.
    Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1 godziny.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *