Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka Pawła

Składniki:

  • 1,5 żeberek wieprzowych
  • 1 szkl. ketchupu
  • ½ szkl. płynnego miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 strączek papryczki chili
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 kostki bulionu
  • kilka gałek tymianku
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób wykonania:

  1. Żebraka zalać bulionem i gotować około 40 minut.
    W między czasie miód wymieszać z sokiem z cytryny, sosem sojowym, posiekanym czosnkiem oraz papryczką.
    Doprawić do smaku solą oraz cukrem.
    Żeberka odsączyć z bulionu i łożyć do marynaty, wstawić do lodówki na noc.
    Następnego dnia odsączyć z marynaty, obłożyć gałązkami tymianku i piec na ruszcie około 15 minut z każdej strony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *