Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka pachnące pomarańczami

Ciekawy pomysł na przygotowanie żeberek. Wypróbuj nasz przepis na żeberka w pomarańczowej marynacie. Lista zakupów: żeberka wieprzowe, pomarańcze, sok z pomarańczy, miód i sos sojowy. 
 

Składniki:

  • 1 kg dag żeberek wieprzowych 
  • 2 pomarańcze 
  • ½  szkl soku pomarańczowego 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki miodu 
  • 1 łyżka musztardy 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 2 łyżki oliwy z oliwy 
  • sól 
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Żeberka dokładnie oczyścić i podzielić na mniejsze porcję.
    Następnie pomarańcze obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki.
    Kilka odłożyć do dekoracji.
    Natomiast do reszty dodać sok z pomarańczy, miód i musztardę.
    Wlać sok z pomarańczy oraz sos sojowy i oliwę z oliwek.
    Wrzucić jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Całość wmieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Do powstałej marynaty włożyć mięso.
    Wstawić do lodówki na całą noc.
    Następnego dnia wyjąć mięso z lodówki.
    Przełożyć żeberka do naczynia żaroodpornego.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 1 godziny.
    W trakcie pieczenia żeberka odwrócić na druga stronę. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *