Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka ogniste pychotka

Składniki:

  • 1 kg grubych żeberek wieprzowych
  • olej
  • 2 ząbki czosnku
  • 6  łyżek sosu sojowego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki wódki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 2 papryczki chili
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanki oleju sojowego
  • 1 szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego

Sposób przyrządzenia:
Żeberka umyć, osuszyć, podzielić na porcje z 2 lub 3 kostkami. Przygotować marynatę. Czosnek obrać, zgnieść w prasce, wymieszać z pozostałymi składnikami. Porcje mięsa zalać w misce marynatą, dokładnie wymieszać, odstawić na 3 godziny.
Żeberka wyjąć z marynaty, obsuszyć papierowym ręcznikiem, obsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Przełożyć do rondla, polać wodą. Dusić pod przykryciem około 25 minut. Przygotować sos. Miękkie żeberka wyłożyć na talerz, polać sosem. Podawać z ryżem lub ziemniakami.

 

    • 1 kg grubych żeberek wieprzowych
    • olej
    • 2 ząbki czosnku
    • 6   łyżek sosu sojowego
    • 4 łyżki soku z cytryny
    • 2 łyżki wódki
    • 2 łyżki oliwy
    • sól, pieprz
    • 2 papryczki chili
    • 2 roztarte ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 szklanki oleju sojowego
    • 1 szklanki sosu sojowego
    • 1 łyżka octu winnego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *